Cand eram copil, la bunica paterna aveam struguri de multe feluri, care mai parfumati si mai dulci. De cum se colorau putin bobitele, eu si sora-mea voiam sa-i mancam asa. Ni se spunea ca nu putem rupe ciorchinele pana nu erau copti. Zicea sa avem rabdare! Ma suparam in fiecare an…
De multe ori m-am intrebat ce este rabdarea. E un principiu, este o regula, este obligativitatea cu care ne nastem ca sa crestem?
Rabdarea in sine este o constructie de care mintea noastra are nevoie aici. Este acea distanta de la un punct la altul, locul de la geam in calatoria ta.
Ma uitam la energia rabdarii acum 100 ani, apoi 50 ani, sa o pot compara cu momentul prezent. Cu fiecare etapa energia a scazut. Sa fie din cauza tehnologiei, a stimulilor externi tot mai numerosi? Si da si nu. Agest gen de abordare in care una nu o exclude pe cealalta, ci se combina ca parti complementare va putea oferi o imagine mai clara, de ansamblu a situatiei.
Neurostiinta a descoperit ca in prezent producem mai putina serotonina fata de perioadele trecute. Este acel neurotransmitator responsabil in general cu starea de bine si fericire, insa rolul lui este mult mai complex si moduleaza procesul gandirii, recompensei, invatarii, memoriei. Unde se gaseste el? 95% este produsa in sistemul digestiv, iar restul in creier. De aici fiecare va crea instantaneu pentru sine relatia mancare-digestie-somn-starea mentala-functia sexuala. Ce legatura este intre ele? Derapajul mai mic sau mai mare va fi direct proportional cu iritarea, impulsivitatea, reactia ta ca individ.
Partea chimica a corpului tau, nu este ultima reduta. Urmatorul nivel este vibratia ta, semnatura unica si distincta. Aminteste-ti, este un schimb continuu intre ele, mereu conectate cu nivelul tau de constiinta, gradul de trezire, acel punct de la care realitatea fizica va avea alte intelesuri si mai putine limite. O alta descoperire a fost relatia impulsuri-imaginatie. Pentru ca devenim mai constienti ca fiinta noastra este mult mai mult decat planul fizic, unde este concentrata doar o mica parte (paradoxal realitatea fizica atat necesita), imaginatia noastra prinde noi orizonturi. Ne putem imagina diferite consecinte, care pot modela forma impulsurilor. Adica testam mai multe realitati probabile si inconstient o alegem pe cea mai benefica si relevanta pentru noi la momentul respectiv. Pare ca ne slefuim impulsurile, alegem intelept. Deci rabdarea noastra fata de impulsuri este mai mare.
In raport cu ceea ce experimentez eu si oamenii cu care lucrez, am vazut ca exista diferite moduri in care rabdarea se manifesta sau nu, cat si forme combinate ale ei:
-rabdarea in contextul realitatii fizice: statul la coada, lucrul cu obiecte mici, mediul domestic, etc
-rabdarea in lucrul cu oamenii
-rabdarea de a astepta oportunitatea potrivita
-rabdarea de a invata singur
-rabdarea de a te dedica unui scop, unei cauze
-rabdarea de a crede in sisteme noi
-rabdarea de a lucra cu sine, cu rani acoperite de vieti intregi
-rabdarea de a invata despre relatii
-rabdarea de a da drumul la ce nu mai ai nevoie
-rabdarea de a accepta
-rabdarea de a nu-ti mai fie frica
-rabdarea de a avea incredere in tine, in orice situatie
Daca simti ca realitatea fizica este lenta, asa este. Inseamna ca energia ta vibreaza mai rapid, mai intens. Pentru foarte multe suflete, obisnuite sa materializeze imediat pe taramurile spiritului, dimensiunea noastra lenta si densa este frustranta. Dar chiar si jocul lent, se poate adapta noii tale energii, noii tale fiinte.
Rabdarea este o parte din proces si nu toate procesele au aceleasi etape. Traim vremuri in care poti alege poteci neumblate, drumuri batatorite sau chiar scurtaturi. Depinde doar de tine, de cat esti de atent, atat la tine, cat si la experientele altora. Depinde de cat timp si cat ai transformat din vechile idei care se zbat in tine si se prind de tot ce pot ca sa nu le abandonezi. Cu cat vibrezi mai intens, cu atat creste gradul tau de adaptare. Tu tii ritmul. Testeaza pana iti iese cum preferi. Dar nu te supara ca testele nu ies din prima. Asta te va face expert, intr-un timp scurt, mediu sau lung.
Tu esti rabdarea, tu esti jocul, chiar daca mintea, imbracata in haine groase iti spune altceva! Invata, experimenteaza si noteaza in suflet ce este adevar pentru tine! Rabdarea este drumul tau!