cele 5 limbaje ale iubirii

Cele 5 limbaje ale iubirii…altfel, ale mele

Convingerea mea, cel putin la momentul prezent este ca oamenii scriu din proprie experienta, din ceea ce sunt. La mine asa functioneaza. Limbaje ale iubirii asa cum au venit catre mine si mi-au luminat existenta:
1. Sa il lasi pe cel de langa tine sa fie cat mai mult din cine este in interior, spiritul lui creator, chiar daca de multe ori intra in conflict cu cine crezi sau vrei sa fie el. E greu, dar e si mai greu pentru amandoi sa nu-l lasi sa fie. Eu asta am primit si stiu ca fiinta mea nu ar fi putut sa fie ceea ce este azi fara acest ajutor. Multe din energiile mele de putere ar fi ramas in stare latenta, iar cresterea ar fi fost mult mai lenta. A nu se confunda respectul si ajutorul pe care il oferi cu sacrificiul si energia de victima.
2. Dezvoltare personala / spirituala / cresterea nivelului de constienta. Este un limbaj din ce in ce mai prezent in oameni, iar daca cei doi merg impreuna pe drumul cunoasterii, relatia este o comoara. Ea vine ca o nevoie a sufletului, transmisa mentalului si apoi nivelului afectiv. Interiorizarea si cautarea adevarurilor despre sine, dar mai ales gasirea acelor aspecte care nu seamana cu nimic din ceea ce erai pana atunci, duce la la o transformare exponentiala, daca invatarea se face in doi. Asa ca cititi, discutati, puneti-va intrebari, povestiti ce-ati aflat unul altuia, iar informatia se va dubla, pentru fiecare! Cunoasterea poate lua orice forma va pasioneaza: nutritie, sport, iubirea pentru natura, animale, lucru cu oamenii, tehnologie, voluntariat, stiinte stravechi, etc.
3. Iubirea de sine este baza pe care se construieste iubirea dintre cei doi. Sa intelegi, dar mai ales sa stii ca pretuindu-te si onorandu-te, vei putea sa oferi iubire celui / celor de langa tine. Daca ai venit cu o stima de sine mica, ca program transgenerational sau daca acasa ai vazut ca cei de langa tine dadeau putere lucrurilor exterioare sau chiar altora, acum poti sa transformi toate astea si cu ajutorul persoanei de langa tine. Chiar daca nu stii, cel de langa tine, iti este cel mai bun maestru la acel moment. El iti va reflecta tot ce trebuie sa ajunga la suprafata pentru a fi transformat. Cum lucrezi pe partea aceasta? Lucru cu sine si alte atat de numeroase tehnici: carti, cursuri, seminarii, terapii. Iubirea de sine nu este aroganta, nu este individualism, asa cum societatea vrea ca tu sa crezi. Iubirea de sine este adevarata ta putere, iar un om constient este un om puternic.
4. Sa oferi liniste celui de langa tine, oamenilor pe care ii ai in jurul tau. Inainte credeam ca linistea este absenta bucuriei. Am fost obisnuiti sa ne manifestam veselia tare, zgomotos, caci altfel era putina. O forma fara fond. Am observat ca aveam o stare anxioasa langa oamenii agitati, care vorbeau tare si se miscau continuu. Nu-mi puteam aduna gandurile, nu ma simteam bine. Acum obisnuiesc sa vorbesc usor la telefon, sauna, la sala, cu familia, sa dau muzica rezonabil de tare (exista casti, pentru mai mult volum), cateii mei erau deranjati de zgomot, daca au mai multa liniste sunt mai calmi, chiar mai jucausi. Copiii sunt mult mai atenti si zambitori cand vorbesti incet. Linistea este o stare naturala, prin care, creierul tau devine o antena mult mai receptiva la marea de informatii din jur. Ii creste capacitatea de a integra informatii interne si externe intr-un spatiu de constiinta. In momente de liniste, creierul creste noi celule in zona asociata cu memoria, emotia, invatarea. Ii “auzi” mai profund pe cel de langa tine, iar un creier sanatos este o fabrica prin care puteti crea impreuna, noi si noi realitati armonioase de iubire.
5. Veselia ca limbaj al iubirii. Sotul meu spune ca cele mai frumoase femei sunt cele vesele. Acasa am avut o mama vesela, care glumea si ne facea sa radem. La fel bunica. Asa ca eu sunt un om vesel (cea mai mare parte a timpului :)). Veselia atrage jocul, care duce catre energia pura a copilului. Maestrul meu imi spunea ca a ramas in mine energia jocului. Ea isi are locul in centrul energetic de sub ombilic. Acolo este forta vitala, creatoare a unui om. Cand esti vesel, creezi noi realitati, noi scenarii mai potrivite cu starea pe care o emiti. La fel cand esti trist. Asta e mecanica realitatii fizice. Nu spun ca oamenii tristi, depresivi sa devina cu totii veseli si toate interiorizarile lor se vor rezolva. Nu asta. Spun ca in fiecare este energia asta, iar ea este direct proportionala cu cat ai ales sa faci ceea ce-ti place, sa iti urmezi pasiunile, sa te impotrivesti cat mai putin vietii.
Veselia intr-o relatie poate lua formele pe care cei doi le dau acestei energii: glume, alintari, ironii usoare, jocuri de atingeri, era un timp cand ii citeam pasaje din carti sotului meu, vazut filme impreuna. Oamenii veseli sunt o sursa de energie langa care vrei sa fii. Ea vindeca, inspira, creeaza, permite iubirii sa fie!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Continut protejat!